Biografi


Gaila 

Föddes 1958 i Göteborg och döptes till Eva Kristina Sundlin

Föräldrarna kom från Göteborg och Bohuslän.

Somrarna tillbringades i det Bohusländska landskapet. Där solen, ljuset och de nakna klipporna blev den plats hon kände sig bäst hemma. Kontakten med vattnet, horisonten och oändligheten i kombination med science fiction och sagor präglade hennes inre värld.

Tidigt hängde tavlor från John Bauers Värld i barnkammaren och otaliga sagor om tomtar, troll, älvor och änglar bejakade hennes fantasi och föreställningsförmåga. Intresset för form och materia utvecklades under otaliga timmar med modellera, där hela dockskåp, byar och familjer byggdes upp. Egna kläder syddes, stickades och virkades till alla små troll och barbiedockor. Ritade, målade, klippte och klistrade så fort hon fick möjlighet.

Kreativitet och lusten att skapa har följt henne hela livet.

Hon började vid sju års ålder träna konståkning, balett, jazzdans och lärde känna kroppen, dess rörelse och begränsningar.

I dessa konstformer tränades koncentrationen och hjärnans kapacitet genom mental träning och visuell förmåga, samtidigt som musik och konstnärlig frihet att uttrycka sig, inom ramarna för sportens begränsningar, expanderade i hennes liv.

Musik, rytmer och ljud, färg, form och rörelse är fortfarande ett livselixir.

I samband med träning och tävlingar började hon tidigt designa sina egna tränings- och tävlingskläder.

Hon var både blyg och samtidigt utåtriktad. Började i  tidiga tonåren i hemlighet skriva poesi för att uttrycka sig inför sig själv, bearbeta känslor och försöka förstå relationen mellan människor.

Under sin gymnasietid studerade hon ekonomi och social inriktning. Det väckte upp en önskan att förstå sig på det mänskliga psyket och hon kompletterade med eftergymnasiala studier i psykologi.

I de sena tonåren vaknade intresset för Yoga, meditation och stillhet.

I takt med livets utveckling provade hon sig fram och arbetade som instruktör inom konståkningssporten. Komponerade shower och föreställningar på is efter egna idéer, sålde garner, tyger och gick kvällskurser i bland annat porslinsmålning, keramik och korgmålning.

En kortare utbildning på tillskärarakademien med mönsterkonstruktion följde.

Därefter Lennings Textiltekniska Institut, där det ingick färglära och skissteknik, för att kunna visa idéer till de plagg de själva designat.

Intresset spred sig vidare till vävning som resulterade i en eftergymnasial utbildning i Uddevalla

I samband med de egna barnens tillkomst vaknade intresset för Antroposofi och hon sydde Waldorfdockor och lärde sig tova med ullgarn.

Efter familj och småbarnsår, återupptog hon sina studier i hur människan fungerar genom att utveckla sitt medvetande. Det blev egenstudier i kvantfysik, astronomi och astrologi. Vuxenstudier i muntligt och skriftligt framträdande, plus terminskurser i engelsk kommunikation och spanska språket.

Utbildning vid Skandinaviska ledarhögskolan till stresscoach via intermental träning. Därefter personlig utveckling i helandets konst och alternativ medicin: Kinesiologi, massage, ört- och näringslära, yoga, meditation och olika helande metoder och coaching. Drev under ett par år eget och arbetade inom Folkbildning. I samband med detta producerade hon en CD  ihop med musikern Rickard Åström. Avslappning och mental träning i kombination med musik ner på cellnivå. ” En Magisk Resa”.

Efter flera bilolyckor med whiplash , borrelia i nervsystemet  och flytt till Stockholm blev det universitetskurser i hälsopsykologi- och beteende vetenskap, samt shamanism inom ramen för världsreligioner

2008 Slutligen slöts cirkeln i samband med Vedic Art –  konstnärlig utbildning och medvetandeutveckling i en unik kombination. Ett totalt lugn infann sig.

Äntligen hittade hon förklaringsmodellen för hur naturen arbetar i skapandet och i och med det svaren på frågan om livets process och mening. Hur livet fungerar. 17 koder, nycklar eller principer som steg för steg förklarar och leder vidare. Där var och en upptäcker allt utifrån sin egen erfarenhet.

Nu använder hon alla sina erfarenheter integrerat i sin konstutövning när livet tillåter och sitt begynnande författarskap.

Grundade 2012  PUIA – Celebrating life.

Hon målar, håller kurser och utbildningar inom Vedic Art och arbetar bland annat som konstnärlig ledare, inspiratör och coach.

Uttrycker sig i konst, poesi, och intuitiva sagoberättelser med texter för både barn och vuxna. Arbetar med egna texter, bilder och foto för att skapa böcker och bildspel. Är alltid öppen för att prova nya outforskade vägar.

Initiativtagare till Vedic Art International Academy med syfte att utbilda människor på flera språk, med eller utan tolk.  Arbetat både i Sverige och utomlands. Hon har utbildat kontsnärer på Bali och Nya Zealand och deltagit i deras workshops. Batik i Thailand (Gee), Chalkboard i Nya Zeeland (Leanne Addison) och konstterapi på Bali (Wayan Karja).

Ett av hennes drömprojekt förverkligades 2012,  Ett multi-konstnärligt projekt, där hon som konstnärlig ledare och inspiratör tillsammans med sin dotter, koreograf, repetitör och dansare, satte upp en Konst- och dansföreställning med ungdomar, baserat på Gailas texter, poesi och målningar.

Gaila och hennes dotter sammanställde musikmix, ljud, scenkonst, kostymer och sedan skapades dansen av alla dansare utifrån deras inre förmågor. Föreställningen ”Rainbow Reflektion” framfördes på Lysekils  kulturveckas 5 årsjubileum.

Dokumentation av föreställningen finns med film, böcker, samlade kommentarer och projektbeskrivning, för att kunna användas och framföras vid föreläsning eller nyproduktion inom dans och teater.

2013 blev hon invald som VIP-medlem i SvK, Svenska Konstnärer,  på rekommendation av Markus Öhlander.

Startade augusti 2014 ”PUIA – PeacePaintning” Ett nätverk där man målar för fred den 21 varje månad.

Gaila håller  föreläsningar. Till Exempel: Kreativ Kick och konsten att ha tråkigt, När livet tar nya vägar, Rainbow Story och Magiska Resor.

Kulturframträdande ihop med musiker. Bland andra Rickard Åström (professionell).

Sedan 2009 har Gaila arbetat med att ta fram utställningsmaterial på sju nivåer av varande. Inspirerad av österländsk och västerländsk träningsfilosofi för både kropp, själ och ande.

En serie med texter, poesi, tavlor och vardagsprylar, visdomsord, böcker och utbildningsmaterial.

 

Gailas konstnärsskap är en pågående kreativ resa byggd på intuition, stor nyfikenhet och entreprenörsanda.

 

”Den dagen jag kom i kontakt med Vedic Art, kreativitet och skaparkraft började ett nytt levnadssätt för mig. Med liv och lust gick jag loss på en gammal tapetrulle och ville aldrig sluta måla. Färgerna flödade och jag hade hittat hem. Samma höst, blev jag erbjuden att delta i en samutställning på Mariatorget i Stockholm.

Tiden som följde fortsatte jag med alla de steg den fria konstutbildningen ”Vedic Art ” hade att erbjuda. Lärarutbildningen gav mig behörighet att undervisa andra och jag fick sedan förmånen att åka med grundaren av Vedic Art, Curt Källman, till Warszawa som assistent. Det blev en resa fylld av många goda skratt och flera filosofiska och konstnärliga samtal. Jag hyrde en atelje och målade ”dygnet runt”. Min resa som konstnär hade börjat.

Här står jag något förvånad, lycklig och glad, ett par år senare, driver kulturprojekt och arrangemang, ställer ut min konst, har utbildningar, skriver poesi och egna texter. Stått för idé och konstnärlig ledare i en konst- & dansföreställning, gett ut en saga och skrivit klart en serie böcker om medvetandeutveckling, livsinspiration och egenvård i regnbågens alla färger. Mitt liv tog helt enkelt fart i den riktning det var menat, på ett sätt jag aldrig kunnat föreställa mig.

Jag frilansar och öppen för samarbete med företag, föreningar, bildningsförbund och privatpersoner. Har en förkärlek till kreativa projekt, integrerat med personlig utveckling, håller föredrag, workshop i måleri, teckning och stillhet samt olika kurser och lärarutbildningar inom Vedic Art.

Min konst är till salu, för utsmyckning eller leasing.

Tavlorna är målade i vild passion och stilla varande. Skapade i stunden där de ständigt växlande omständigheterna för tid och rum tycks upphört att existera.”

🎨✍Gaila